Subscribe Us


Πυρετός σε Μαξίμου και Πειραιώς: Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τη μάχη των εκλογών...

Κρίσιμο μέγεθος για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής αποτελούν οι περίπου 700.000 αναποφάσιστοι, (αν λάβουμε υπόψιν πως το εκλογικό σώμα ανέρχεται στα 7 εκατ.) το οποίο καταγράφεται με ποσοστά 10,7%7,5%, ή 14,8%ανάλογα με την έρευνα κοινής γνώμης.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι που έχουν επιστρατευτεί από τα δύο μεγάλα κόμματα και δίνουν τη μάχη των εκλογών.
Η αξιοποίηση αυτής της «δεξαμενής» των αναποφάσιστων, αποτελεί όπως είναι φυσικό, στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη μία, ο εκλογικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκατοντάδες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους αλλά και στο εκλογικό σώμα των Ρομά, που τελευταία τους βλέπουμε να συρρέουν στις προεκλογικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος δε ο πρωθυπουργός, προσβλέποντας σε αυτούς την αύξηση των ψηφοφόρων του, τους καλωσόρισε στην τελευταία ομιλία του λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, στην προεκλογική μάχη έχει ρίξει τα επιδόματα για τους συνταξιούχους τύπου 13η σύνταξη.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία, έχει στην φαρέτρα της το μεγάλο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει προκαλέσει οργή σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την άθλια διαχείριση που έγινε στο Μάτι με τραγική συνέπεια την εθνική εκατόμβη νεκρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ομιλία του επίσης, τονίζει την ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης Τσίπρα, και τις συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν στη χώρα, κάνοντας λόγο για την πιο καταστρεπτική κυβέρνηση, που πέρασε ποτέ από τον τόπο.

Ετσι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί «ασφαλές» προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής εκτιμάται ότι παίρνει «κεφάλι» στη μάχη για την τρίτη θέση, προηγούμενο ελαφρά έναντι της Χρυσής Αυγής. Ικανές πιθανότητες για την κατάληψη της τρίτης θέσης διαθέτει, βέβαια, και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στον αντίποδα, σε δύσκολη θέση παραμένουν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα (σ.σ. Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), τα οποία θα δώσουν σκληρή μάχη προκειμένου να εξασφαλίσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν αντιπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν απόψε (σ.σ. Παρασκευή) να πείσουν μέχρι και τον τελευταίο αναποφάσιστο ψηφοφόρο, σε μία προεκλογική περίοδο η οποία παραπέμπει έντονα σε εθνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 7:30 το απόγευμα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να στείλει το τελευταίο μήνυμα προς τους εκλογείς, λίγες ώρες πριν το «άνοιγμα» της κάλπης.

Τέλος, στην πόλη της Μακεδονίας θα βρίσκεται και η Φώφη Γεννηματά, η οποία από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα κλιμακώσει την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ για την κατάληψη της τρίτης θέσης.