Subscribe Us


Τέλος στα περί αναβολής παράδοσης των S-400 στην Άγκυρα βάζει η Μόσχα: «Θα δοθούν νωρίτερα από τον προγραμματισμό»…

Tέλος στην φημολογία ότι μπορεί η Τουρκία να βρει κάποιες δικαιολογίες για να μην παραλάβει τους S-400, έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι τα συστήματα παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό κατόπιν αιτήματος από την πλευρά της Άγκυρας.


Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας.

«Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, για τις ημέρες και τους μήνες, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα. Δεν ασχολούμαστε με αυτό. Όλα προχωρούν όπως είχαν προγραμματιστεί. 

Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όλα είναι φυσιολογικά», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους και αναφέρει το sputnik.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν καταλήξει σε δανειακή συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων για την αποστολή συνολικά 4 πυροβολαρχίες συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση προγραμματιζόταν για τον Ιούλιο του 2019.

Καθώς η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να εντείνουν την πίεση κατόπιν των ενστάσεων που έχουν εκφράσει για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.

Πηγές που όμως δεν κατονομάζονται δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.

Οι δύο πηγές δήλωναν ότι το μέτρο εξετάζεται, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα. Άγνωστο παραμένει εάν σε περίπτωση αναστολής της εκπαίδευσής τους, θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35.

Στις 22 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωνε ότι «η Τουρκία εκπληρώνει με σοβαρότητα όλες τις υποχρεώσεις της στη συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35 και η προσδοκία μας είναι το πρόγραμμα των F-35 να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πολύ δύσκολα η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400 και οι λόγοι είναι  πολλοί: Πρώτα απ’ολα είναι ένα σύστημα το οποίο θα προσδώσει ισχύ στην Τουρκία στον χώρο του Αιγαίου αφού θα το «κλειδώσει» εξολοκλήρου.

Η Άγκυρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό καθώς η τουρκική ΤΗΚ αποκτάει τακτικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής ΠΑ.

Η Άγκυρα πορτιμάει την στρατηγική σχέση με την Μόσχα γιατί η Ρωσία είναι διαθέσιμη να δώσει στην Τουρκία, φθηνή ενέργεια, φθηνές πρώτες ύλες, στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Συν τοις άλλοις η ερντογανική διακυβέρνηση θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον ηθικό αυτουργό που διοργάνωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 με σκοπό την ανατροπή-δολοφονία του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Όλη αυτή η φημολογία περί αναβολής παράδοσης τω S-400 κυρίως διαρρέεται από την Άγκυρα για να κερδίσει χρόνο εν αναμονή του καλοκαιριού και για να χαλαρώσουν οι οικονομικές επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας, το οποίο είναι ένα θέμα που απασχολεί την τουρκική ηγεσία.