Subscribe Us


Τρέχουν να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται – «Ξηλώνονται» οι «πρωταίτιοι της ήττας» – Απολογία Τσίπρα

Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κέντρου που θα σχεδιάζει, θα επεξεργάζεται, θα οργανώνει και θα καθοδηγεί το σύνολο της προεκλογικής εκστρατείας , αλλά και όλες τις παρεμβάσεις , είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τη δημιουργία νέου πολιτικού τοπίου.
Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση, ρηχή εκ των πραγμάτων , αλλά ουσιαστική ως προς τους συμβολισμούς της έγινε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη 29 Μαϊου. Εκεί προφανώς και υπήρξαν και έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ως προς τα αίτια της εκλογικής ήττας , αλλά ήταν προφανές ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να εξαντληθεί τώρα, καθώς στόχος είναι η αύξηση της συσπείρωσης και η διόρθωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου όμως να αποφευχθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται, φαίνεται ότι η πρώτη διορθωτική κίνηση θα γίνει άμεσα. Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπό τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Σκουρλέτη θα στηθεί ο εκλογικός μηχανισμός , πολιτικός , προγραμματικός και επικοινωνιακός, με στόχο την διαμόρφωση μιας διαυγούς και ενωτικής εικόνας που θα δώσει την εκλογική μάχη.

Δεύτερο στοιχείο που φαίνεται να προκύπτει με στόχο τον κατευνασμό των κομματικών στελεχών, αλλά και των ψηφοφόρων που αποτελούσαν την αριστερή  βάση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πήγαν να ψηφίσουν, είναι η διαφαινόμενη αναβάθμιση κάποιων στελεχών και η υποβάθμιση κάποιων άλλων, ακόμη και συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα έχουν σαφώς ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Χριστόφορος Βερναρδάκης και άλλοι, ενώ αναβαθμισμένο πιθανόν θα έχουν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νίκος Ξυδάκης , ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι.


Σημαντικοί κομματικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αστειότητες διαβάζοντας εκτιμήσεις σχετικά με τα αίτια της ήττας που επικεντρώνονται σε ένα μόνο ζήτημα όπως π.χ. το αρνητικό κλίμα στη μεσαία τάξη. Ισχυρίζονται ότι τα αίτια είναι πολυεπίπεδα και όχι αποκλειστικά οικονομικά ή οφείλονται και μόνο στο ύφος ή το ήθος της εξουσίας.


Είναι όλα μαζί και ακόμη περισσότερα καθώς η πολυσύνθετη πολιτική , οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα παράγει πλήθος κλασικών , αλλά και ασύμμετρων «απειλών» που κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας δεν εκτιμήθηκαν, δεν αναλύθηκαν ή υποβαθμίστηκαν και αυτό καταγράφηκε στην κάλπη.

Επειδή όμως ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μικρός και το έργο διόρθωσης του εκλογικού αποτελέσματος τιτάνιο, η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιήσει το σύνολο του κομματικού δυναμικού, στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, ώστε με άξονα ένα πρόγραμμα δράσης να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αποτύπωση ενός νέου αφηγήματος, που θα περιλαμβάνει , πρόγραμμα, πολιτικές δεσμεύσεις και προτάσεις αποφεύγοντας τις χαοτικές αναλύσεις ώστε να γίνει κατανοητό το μήνυμα που θέλει να περάσει.


Ο ίδιος ο Τσίπρας, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αναλάβει εκ των πραγμάτων την ευθύνη να απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα δεσμευθεί για συγκεκριμένα θέματα, αλλά και θα χαράξει τη νέα πορεία.ΠΗΓΗ:omegapress.gr,crashonline.gr