Subscribe Us


Live η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ – Κόντρες στον αέρα με το… καλημέρα

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσσιώνη.
«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν δεν είναι ξεχασμένα, είναι περασμένα. Είναι μια ευκαιρία για το σταθμό να ξανασκεφτεί τη γραμμή που ακολούθησε», είπε στην αρχή της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ερώτηση γιατί πήγε στον ΣΚΑΙ, απάντησε: «Διεκδικώ την πολιτική αντιπαράθεση και ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα έρθει σε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν τήρησε τον λόγο του. Θεωρώ πως η παρουσία μου θα δημιουργήσει ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε μια συζήτηση ανταλλαγής απόψεων».

 Αναφερόμενος στο εμπάργκο ανέφερε τα εξής: «Ήταν οριακή απόφαση και δεν έκανε καλύτερη τη στάση του σταθμού σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως έδωσε μήνυμα σε άλλα ΜΜΕ. Και άλλοι πρωθυπουργοί είχαν σκληρή κριτική αλλά αυτό που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τόσα ΜΜΕ απέναντί του δεν το είχαμε ξανά».

Στις παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι ο ΣΚΑΪ έχει σταθεί απέναντι και σε άλλους πρωθυπουργούς κριτικά, τόνισε πως εκτιμά τη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά, καθώς επίσης και άλλους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν δημοσιογράφοι που δεν είναι αντικειμενικοί.

«Καλή επιτυχία στον κ. Μπογδάνο και τον κ. Παπαδημητρίου είναι καλύτερο να εκφράζονται από τη ΝΔ παρά ως δημοσιογράφοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για χαρακτηρισμούς όπως «εντεταλμένα ΜΜΕ» και «βοθροκάναλα» ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Η κριτική είναι κριτική αλλά κάποιες φορές υπερβαίνει τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε. Η κυβέρνηση ακολούθησε μία πολιτική στα ΜΜΕ και ήρθε σε σύγκρουση. Προσπάθησα πάντα να είμαι αντικειμενικός με τους δημοσιογράφους. Θεωρώ ότι ορισμένες φορές, με πλήγμα στην αξιοπιστία του σταθμού σας υπερβήκατε τα όρια. Και εγώ υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να κάνουμε ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση, ζητώντας στοιχειωδώς κανόνες αντικειμενικότητας. Το σημείο όπου πραγματικά είπα πως δεν μπορώ να βρω δυνατότητα, να αγιάσω και δεν με αφήνουν. Όταν επιτέθηκαν στον σταθμό σας και βγάλατε ανακοίνωση. Πρέπει να υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση. Είμαι εδώ γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα».

Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που στοχοποιήθηκε από πολλά ΜΜΕ, όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Όλα τα ΜΜΕ τότε είχαν ανακαλύψει ότι τα Μνημόνια ήταν ευλογία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη αλλά δεν μπορεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει λάθη.

Για τις σχέσεις με Καλογρίτσα και άλλους: «Βάλαμε όρους ασφυκτικούς για προηγούμενους και επόμενους. Όταν είπαμε ότι το σύστημα και η οικονομία μπορούν να χωρέσουν τέσσερις σταθμούς μας είπαν ότι θέλαμε να τους στριμώξουμε. Πέντε ήταν, έγινε αυτή η φασαρία για έναν σταθμό παραπάνω. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη με κριτήρια όπως η οικονομία και δημιουργούν ασφάλεια στους εργαζόμενους. Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια. Δημόσια έργα δεν δώσαμε, έδιναν οι παλαιότερες κυβερνήσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ασφάλειας σε εργαζόμενους».

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%. Πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Παρά τις δύσκολες στιγμές όμως κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του πως έδωσαν εύκολες υποσχέσεις και στην συνέχεια φυγομάχησαν. Επιτέθηκε ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως το 2014 εσκεμμένα «πάγωσε» αξιολόγηση, επέσπευσε προεδρική εκλογή και πόνταρε στην «αριστερή παρένθεση».

«Να απολογηθώ όσο θέλετε, να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά ζητήσατε ποτέ από τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί για τα ελλείμματα που άφησε; Από τον κ. Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν;» «Σας διαβεβαιώ» του απάντησε η Σία Κοσιώνη και ο Αλ. Παπαχελάς του θύμισε ντοκιμαντέρ του σταθμού με όσα έφεραν την Ελλάδα στην κρίση.

Σε ερώτηση για το πως νιώθει και γιατί πιστεύει πως ο κόσμος «μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε. Και άλλες φορές έχουν χάσει μάχες αρχηγοί. Μετά από 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με 26% και λίγους μήνες μετά πήρε 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που το κάνει ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η διαφορά μας με τη ΝΔ δεν την είχαμε εκτιμήσει. Ήταν μια μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα διαχειρίστηκε πολύ δύσκολα ζητήματα, πέτυχε το βασικό του στόχο να βγει από τα Μνημόνια. Όμως ένα μεγάλο μέρος του λαού περίμενε να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα. Το βασικό μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές ήταν πως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μας πιστώνει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά όχι τόσο αναίμακτα όσο περίμενε και όσο γρήγορα προσδοκούσε».

«Να απολογηθώ όσο θέλετε, ζητήσατε ποτέ να απολογηθεί ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου;», είπε.

«Όταν ανέλαβα είπα την αλήθεια πως θα συγκρουστώ. Αν το παιχνίδι ήταν στημένο από την ΕΕ είναι άλλο. Πράγματι πήγα σε έναν συμβιβασμό αλλά μετά από εκλογές. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι βασικές επιλογές που έκανα ήταν δύσκολες. Το 2015 έκανα μια δύσκολη πολιτική, εγώ είχα πει πως θα συγκρουστώ μέχρι τέλους και είδα ότι η πραγματικότητα θα οδηγούσε την κοινωνία στον γκρεμό. Παρά τις δυσκολίες, στην κρίσιμη πολιτική επιλογή να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης, η επόμενη επιλογή ήταν να οδηγηθούμε στις κάλπες» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2014 ήταν να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση και ήταν επιλογή του να μην το κάνει. Έκανε ανασχηματισμό και σταμάτησε, επίσπευσε την εκλογή ΠτΔ πιστεύοντας ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει πάνω από 3 μήνες και θα γυρίσει. Δεν πρότεινε έναν αριστερό πρόεδρο, αλλά κάποιον άλλο. Ο κ. Σαμαράς δεν με υποδέχτηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ο Καραμανλής αποφάσισε να κάνει εκλογές στη μέση της θητείας και ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Σαμαράς δεν ήθελε να προχωρήσει την αξιολόγηση και έστησε την υπόθεση», ανέφερε.

«Είχαμε προετοιμαστεί αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς», είπε για την πρώτη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες», είπε.

Για το κόστος του πρώτου επταμήνου του 2015 είπε πως το «αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε τόσα πολλά δισ. πώς γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και να δώσαμε 321 δισ. μετά από ένα χρόνο;», είπε.

Για το δημοψήφισμα: «Δεν υπογράψαμε χειρότερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν το δημοψήφισμα, σε πολλά σημεία ήταν ίδια. Όμως την πρώτη φορά μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα. Ξέρετε τι έκαναν; Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς διέξοδο. Μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα για να αναστηθεί η οικονομία που θα ερχόταν νέο Μνημόνιο. Ήταν επιμονή του Σόιμπλε να μην βρούμε συμβιβασμό στην διαπραγμάτευση. Η Μέρκελ προσπαθούσε να άρει τις εμμονές του και αυτό που υπογράψαμε δεν είχε σχέσει με αυτές τις εμμονές».


crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια