Subscribe Us


Λιτόχωρο, στην Παναγιά του Ολύμπου...

Όλες οι εποχές του χρόνου αποτελούν ευκαιρία για να επισκεφτείς τον Όλυμπο το Λιτόχωρο και το μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου. Οι ταμπέλες «ΟΛΥΜΠΟΣ 17 χιλ.» σε οδηγούν στη δασική θέση «Πριόνια» όπου, σε υψόμετρο 1100μ., μπορείς να παρκάρεις το μέσο μεταφοράς σου και να πάρεις το δρόμο για τις κορυφές!


Χαμηλά όμως, στην αρχή της διαδρομής για τον  Όλυμπο, ακριβώς πάνω από το γεφύρι του Ενιππέα  υπάρχει ένας καλά κρυμμένος θησαυρός μέσα στην πανέμορφη βλάστηση του Ολύμπου! Πρόκειται για το  λιθόχτιστο ξωκλήσι  της «Παναγίας του Ολύμπου» , έναν ιδιότυπο κτητορικό ναό  που  κτίστηκε από την οικογένεια της Ελένης  Ηλία Παπανικολάου.


Η πλούσια ολυμπική βλάστηση που αγκαλιάζει το παρεκκλήσι,  αποτελείται από  ελιές ,   κυπαρίσσια, πεύκα, έλατα , ροδιές  μουριές, δάφνες  και καστανιές που βρήκαν άριστη προσαρμοστικότητα στην βόρεια όχθη του ωραιότερου ποταμού της ελληνικής μυθολογίας !


Εκεί λοιπόν πάνω από το πέτρινο γεφύρι του «Μήλιου»  βρίσκεται το κτήμα που φιλοξενεί το ναό. Σαν σε ένα μπαλκόνι με θέα τον Όλυμπο και τις κορυφές του. Κάθε επίσκεψη εκεί, μπορεί να αποτελέσει μέλος μια τελετουργίας στους Θεούς στο παρελθόν – στην Παναγία σήμερα.
Βρίσκεται πάνω στο τρίστρατο που οδηγεί στο Λιτόχωρο, τον Όλυμπο και το Αρχαίο Δίον και η  περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους «του Μήλιου το Γεφύρι» ή «Κοφτερή Πέτρα» ή «Μέλιντρα». Εκεί με υποδέχθηκε ο δικηγόρος Νίκος Παπανικολάου και συζητήσαμε για  τον Όλυμπο , τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής αλλά και για πολλά θέματα που αφορούν το Λιτόχωρο, τη  χώρα μας αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Μετά από κάθε συζήτηση με τον Νίκο βγαίνεις «κερδισμένος» και σοφότερος, πολλές φορές και ιδιαίτερα προβληματισμένος αφού εκτός από την νομική και  πολιτική του κατάρτιση έχει πείρα και σε θέματα  αυτοδιοικητικά  και αθλητικά. Λάτρης της οικογένειας, μιας  πολυπληθούς  νομικής οικογένειας – μιας και έχει 5 παιδιά – ( την Ελένη , την Ηλιάνα, την Σπυριδούλα, τον Ηλία και την Ιωάννα )  που  μαζί με την  δικηγόρο  σύζυγό του Ζωή , διαμόρφωσαν έναν χώρο εξαιρετικό που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους. Μάλιστα πάρα πολλοί ζωγράφοι από την Ελλάδα  και το εξωτερικό  έχουν επισκεφθεί και έχουν ζωγραφίσει το πανέμορφο αυτό παρεκκλήσι. 


Ο ελληνικός καφές  που μας κέρασε η σύζυγός του Ζωή, έχει άλλη γεύση εκεί. Το κελάηδημα των πουλιών, το βουητό του Ενιππέα ποταμού καθώς και θρόισμα των φύλλων – από το ελαφρό ανοιξιάτικο αεράκι – σου δημιουργούν μια διάθεση ευλάβειας. Αν θες να νιώσεις Πάσχα πρέπει να επισκεφτείς και τον Όλυμπο. Πάσχα στο χωριό, μια εικόνα μου έρχεται: ανθισμένες μαργαρίτες, ησυχία αλλά και προσμονή για την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση του Χριστού.  Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και μια αναφορά του Ιωάννη Κλίμακα γραμμένη στην εξωτερική πέτρινη περίφραξη του παρεκκλησίου «Εκεί όπου υπάρχει ταπείνωση και σιωπή , εκεί κατοικεί ο Θεός» .


Γυρνώντας το βλέμμα προς τη θάλασσα αντικρίζεις το Άγιο Όρος, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν μέρες που με καθαρή ατμόσφαιρα φαίνεται μέχρι και η Σκιάθος. Το διεθνές μονοπάτι Ε4 περνά λίγα μέτρα παρακάτω από το εκκλησάκι. Το Ιερό είναι χτισμένο πάνω σε ένα  βράχο που κατά την παράδοση φέρεται πως υπήρξε το σημείο στο οποίο οι Λιτοχωρίτες υποδέχθηκαν τον Κόσμα τον Αιτωλό προτού τους μιλήσει στο Χοροστάσι που είπε την φράση: «Μακάριοι οι κατοικούντες στους πρόποδες του Ολύμπου». Αυτήν η φράση, επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι και σήμερα και βρίσκεται χαραγμένη και στον πέτρινο περίβολο της εκκλησίας. Στα πιο σύγχρονα χρόνια, το 1981 την παρολύμπια περιοχή επισκέφτηκε και ο Οδυσσέας Ελύτης που στο ποίημά του «Εκ του Πλησίον», μαγεμένος από την περιοχή, αναφέρει: «Έχει κι ο νους Λιτόχωρο, με διαβαστές πλαγιές κι εύφορα μπλε θαλάσσης».


Ο ναός είναι μονόχωρος , ξυλόστεγος και έχει τυφλά αψιδώματα. Η ξύλινη σκεπή του είναι επενδυμένη από παλιά κεραμίδια που μαζί με τα ντουβάρια προέρχονται από παλιά σπίτια του Λιτοχώρου.  Διάφορες εσοχές στους τοίχους διακοσμούν πιστά αντίγραφα  των εκκλησιών του Λιτοχώρου: Αγία Σολομωνή, Ματρώνα, Παρασκευή, Μαρίνα , Παναγία Παπανεκτάρη, Γοργουπήκοο κ.α που έχουν φιλοτεχνηθεί από αγιορείτες μοναχούς  και από  ζωγράφους  του χωριού.  Το τέμπλο είναι χειροποίητο , ξυλόγλυπτο, μεσοβυζαντινού τύπου και υπάρχει μία εντυπωσιακή τεράστια τοιχογραφία  με  την επιγραφή «Ευλογημένος τόπος».


Ο ναός έχει δύο εισόδους : η μία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και η άλλη στη δυτική. Η βόρεια φέρει παραστάδες και ανώφλιο από τμήματα βράχων και «βλέπει» προς το Μετόχι του Αγ. Διονυσίου του Ολύμπου, πάνω από το ανώφλιο υπάρχει  ανάγλυφη λιθογραφία όπου παρίσταται ο Αγ. Διονύσιος με την μαρμαρωμένη αρκούδα.  Κάτω από αυτήν είναι η Αγ. Κόρη και η Αγ. Κυριακή. Η δυτική είσοδος   έχει κτιστεί από λίθους που πριν από χρόνια ήταν η παλιά περίφραξη της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου. Στις εξωτερικές πλευρές υπάρχουν τοξοειδείς αβαθείς εσοχές όπου έχουν εντοιχιστεί λιθογραφίες που απεικονίζουν όλες τις εκκλησίες  του Λιτοχώρου που τιμούνται στους Αγίους  Νικόλαο,  Δημήτριο, Γεώργιο, Αθανάσιο, Ιωάννη, Διονύσιο,  Δώδεκα Αποστόλους , Προφήτη Ηλία ,Αγ. Θεοδώρους ,Κοσμά του Αιτωλού,  Αγ. Μηνά,  Αγ. Σπυρίδωνα  και του Γέροντα Παϊσίου  . Από το εικονοστάσι του  Γέροντα Παϊσίου υπάρχει ένα μεγάλο κυπαρίσσι ηλικίας πολλών δεκαετιών που στη βάση του υπάρχει χειροποίητη λιθόκτιστη επιγραφή «Το κυπαρίσσι της ζωής».
Ο χρόνος με πίεζε. Ο Όλυμπος με περίμενε. Άναψα κεριά για την υγεία όλων όσων αγαπώ αλλά και για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων μου που έζησαν και μεγαλούργησαν στην περιοχή!


Το νερό που ακούγεται να τρέχει από την μικρή πηγή , νερό του Ολύμπου, βρίσκεται μέσα σε ένα μικρότερο ξωκλήσι αφιερωμένο στη «Ζωοδόχο Πηγή», εκεί υπάρχει και η επιγραφή: «Στην μνήμην του συζύγου μου Ηλία Ν. Παπανικολάου 20.7.1919 – 17.11.1988. Η σύζυγος του Ελένη».
Ευχαρίστησα τον Νίκο και τη Ζωή για την φιλοξενία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 6 Μαϊου, ημερομηνία που φέτος γιορτάζει το παραπάνω ναϊδριο και εάν δεν μπορέσω να παρευρεθώ τότε στις 23 Αυγούστου που γιορτάζει η Παναγιά του Ολύμπου!


 Φεύγοντας είδα σκαλισμένο πάνω στη λιθόκτιστη εξωτερική περίφραξη το εξής το οποίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση « στα ερείπια κατοικούν οι μέλισσες και οι πρώτες ιδέες»… Άραγε τι ήθελε να πει αυτός που το έγραψε ……;
Ακόμη πρόσεξα ότι δεν υπάρχει καμπαναριό, ούτε πινακίδα , το δε ιερό αντί για την ανατολή είναι στραμμένο προς την Κωνσταντινούπολη…..που πιθανόν όλα αυτά ίσως κάτι να «σημαίνουν……» .

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

Πηγή: ipap.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια