Subscribe Us


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» του ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ»

Ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου "Μαστόδοντας - Νεοκαισάρεια"  σας γνωστοποιεί ότι την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 διοργανώσαμε την δεύτερη εκδήλωση στον χώρο της κεντρικής Πλατείας  Νεοκαισάρειας. Με θέμα την Προστασία του  Περιβάλλοντος και την Προώθηση της  Πολιτιστικής Δημιουργίας  στην Μακεδονία και στην Θράκη. Μέσω του προγράμματος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ»,  την υποστήριξη και την επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης). 

Όλη η δράση σχεδιάστηκε σύμφωνα με μια γραμμική ακολουθία:  
1. Στην πρώτη ημερίδα που έγινε στις 01 Σεπτεμβρίου 2019 ασχοληθήκαμε με την Περιβαλλοντική Υποβάθμιση, Αυτοψία στους χώρους, Βιωματική Εμπειρία, Πολυθεματική - Διαδραστική συμμετοχή των παρευρισκομένων, απόδοση των βιωματικών εμπειριών και της επίδρασής τους μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
 Η πρώτη εκδήλωση έγινε στο Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας (σχετικό Δελτίο Τύπου της 02/09/2019). Καθώς σε αυτήν όλοι οι συμμετέχοντες μέσω των δράσεων, της ζωγραφικής, των παιχνιδιών, των τραγουδιών και της επίδρασης της φύσης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν, να δουν, να βιώσουν τα οφέλη των δασικών οικοσυστημάτων, της επίδρασης προς τον άνθρωπο αλλά και του ανθρώπου σε αυτά (περιβαλλοντική υποβάθμιση).
2. Στην Δεύτερη Ημερίδα  σήμερα 08 Σπετεμβρίου 2019, στην πλατεία της Νεοκαισάρειας όπου βρίσκετε και το Εκθετήριο του Μαστόδοντα,  ζήσαμε εξίσου μία όμορφη εμπειρία. Μικροί και μεγάλοι δώσανε το παρόν με ενθουσιασμό. Το σύνθημα Συμμετέχω ΜαθαίνωΔημιουργώ / ΠεριβάλλονΤέχνηΠολιτισμός το έλαβαν οι  μικρότεροι και οι μεγαλύτεροι μας φίλοι και  με την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και του καλλιτέχνη Ιορδάνη Ποιμενίδη (ειδικού σε δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκεύασαν ένα φύλλο αντίγραφο των φύλλων της λεμονιάς. Το όνομα αλλά και το μήνυμα  του γλυπτού είναι: «Φτιάχνω ένα Φύλλο και Αποκτώ ένα Φίλο». Απασχολήθηκαν με δράσεις και παιχνίδια, διαβάσανε ιστοριούλες σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανακύκλωση. Οι μικροί μας φίλοι προσπάθησαν  να αποδώσουν την βιωματική τους εμπειρία μέσα από την ζωγραφική, την κατασκευή αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά καθώς επίσης και να παίξουν με αυτά. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης η κίνηση των παιδιών στο χώρο και στην εναλλαγή των δράσεων ήταν ελεύθερη. Με αυτόν τρόπο η έκφραση και η διάθεση των παιδιών αποδόθηκε με απλότητα, αμεσότητα και ελεύθερα!!! Δίπλα τους ως συμπαραστάτες και βοηθοί στέκονταν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συνέβαλλαν σχεδιάζοντας και συμμετέχοντας σε αυτές τις δράσεις εθελοντικά. Ένα θερμότατο ευχαριστώ σε όλες τις εκπαιδευτικούς:  Παρθένα Σακόγλου,  Ελένη Ξενίδου,  Παναγιώτα Τσεντίδου,  Αθηνά Κανιούρα και  στην δασκάλα θεατρικής αγωγής Σταυρούλα Ηλιοπούλου καθώς και στον καλλιτέχνη Ιορδάνη Ποιμενίδη.  
Παράλληλα – ταυτόχρονα για τους μεγαλύτερους φίλους μας, στην αίθουσα του εκθετηρίου του Μαστόδοντα οι ομιλητές ανέπτυξαν μέσω των εισηγήσεων τους,  τις θέσεις τους για το  Περιβάλλον. Οι εισηγήσεις των ομιλητών παρουσιάστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες:
1. Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς. Σχέση Υπηρεσιών και Πολιτών.
2. Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και Φορείς που Δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Ανακύκλωσης. Οφέλη   και Δυνατότητες από την ενεργό συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.
3. Ιδέες – Προτάσεις – Εναλλακτικοί Τρόποι Διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην τελευταία Θεματική κατέθεσαν τις προτάσεις τους Ειδικοί Επιστημονικοί Σύμβουλοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Κυκλικής Οικονομίας, του Οικοτουρισμού, της Ανάπτυξης Στρατηγικών Μάρκετινγκ για την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη.
Ομιλητές στην εκδήλωση με την σειρά την οποία  παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους είναι:
1. Σοφία Ασλανίδου Διευθύντρια  Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης. Εισηγήθηκε με θέμα την σχέση των Υπηρεσιών με τους Δημότες και αντίστροφα. Πως τα δύο μέρη μπορούν να αλληλοβοηθούνται με κοινό στόχο ένα καθαρότερο περιβάλλον.
2. Ευαγγελία Τρικαλοπούλου ως  Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας. Εισηγήθηκε  θέματα  αρμοδιότητας  της υπηρεσίας της σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πως ο πολίτης μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην προστασία του.
3. Ιωάννα Βαστάζου ως Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας. Εισηγήθηκε  θέματα  αρμοδιότητας  της υπηρεσίας της σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πως ο πολίτης μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην προστασία του.
4. Σημέλα Ελευθεριάδου Δασολόγος ως εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πιερίας. Εισηγήθηκε  με θέμα το Δάσος, τα Δασικά οικοσυστήματα και οι κίνδυνοι που τα περιβάλλουν.
5. Δημήτριος Οσιπίδης, Ιδιοκτήτης της εταιρείας ανακύκλωσης Ecosip. Ενημέρωσε  το κοινό για τις δυνατότητες της επιχείρησης του να συνδράμει στην ανακύκλωση των απορριμμάτων. Τα οφέλη που απορρέουν από την ορθή συλλογή και  διαχείριση τους.
6. Στέφανος Καλαϊτζίδης Νομικός. Εισηγήθηκε με θέμα  την περιβαλλοντική υποβάθμιση και πως μπορεί να προστατευθεί ο πολίτης  νομικά από αυτήν.

7. Δαμιανός  Καλπακίδης  Περιβαλλοντολόγος - Μηχ.Περιβάλλοντος MSc. Εισηγήθηκε  με θέμα το Περιβάλλον, την Περιβαλλοντική Υποβάθμιση και την Κυκλική  Οικονομία.
8. Ευάγγελος Καραβαγγέλης Συν/χος Αναπληρωτής Καθηγητής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ειδικός σε θέματα τουρισμού και στρατηγικού μάρκετινγκ, Δημοσιογράφος/Συγγραφέας - Μέλος Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. - FIJET εισηγήθηκε με θέμα: α) Συνέργεια μεταξύ Τουρισμού-Πολιτισμού & Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης
β) Πρόταση για ανάδειξη και προβολή ευρημάτων παλαιοντολογικής σημασίας.
Αναφορά στο Μοντέλο «SYCULTOUR”.
9. Στέφανος Καραγιάννης Επίκουρος Καθηγητής Παντείου «Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης», Δρ Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών. Θα εισηγηθεί με θέμα: Πολιτιστικός Τουρισμός και οι Πολιτιστικές Ενότητες «Οικοτουρισμός».
10. Luis Minguel Fernandez Barrios Διευθύνων Σύμβουλος της ALTERNATURA και Διαπιστευμένος Σύμβουλος Αειφόρου Τοπικής Ανάπτυξης. Εισηγήθηκε με θέμα: «MUPA» Museo de Paleontología de Castilla-La Mancha : AN EDUCATIONAL ALTERNATIVE WITH A TOURIST PASSPORT
UNA ALTERNATIVA EDUCATIVA CON PASAPORTE TURISTICO CULTURAL.
Ευχαριστούμε ολόθερμα το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Το Δήμο Κατερίνης, την Αστυνομική Διεύθυνση Κατερίνης, την Διεύθυνση του Πυροσβεστικού Σώματος Κατερίνης, το Δασαρχείο Πιερίας για την όλη υποστήριξη στην δράση μας. Το επιστημονικό προσωπικό και μάλιστα τον καθένα ξεχωριστά  διότι η συμβολή τους ήταν ουσιαστική και καθοριστική για να  κατανοήσουν οι μετέχοντες στην ημερίδα,  της αξίας του Περιβάλλοντος, της Ανακύκλωσης, της Κυκλικής Οικονομίας, του Οικοτουρισμού με προοπτική την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και των μικρών κοινωνιών. Τις επιχειρήσεις που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια, Δημήτριος Οσιπίδης «Ecosip», Χρήστος Βροντινός «Εταιρεία Βροντινός μηχανήματα, εργαλεία, κ.τ.λ.», την επιχείρηση Παρασκευάς Αλαγκοζλής (Ποδήλατα, ηλεκτρικά, Ποδήλατα & πατίνια).  Την ομάδα φωτογραφίας " Ίριδα" που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό της φακό τις στιγμές της εκδήλωσης. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους όσους συμμετείχατε στην ημερίδα, μικρούς και μεγάλους. Σήμερα όλοι μαζί νιώσαμε την ελπίδα να ξαναγεννιέται μέσα από την θέληση της ψυχής μας για ένα καλύτερο αύριο! Αυτό που αξίζει σε όλους μας και κυρίως στους επόμενους!!

Φτιάχνω ένα Φύλλο και Αποκτώ ένα Φίλο!!
Δράση για το Περιβάλλον 2019
Συμμετέχω – Μαθαίνω – Δημιουργώ
Περιβάλλον – Τέχνη - Πολιτισμό
Βάλε και εσύ ένα χεράκι…  για το Περιβάλλον!!!
Μην μένεις αδρανής!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια