Subscribe Us


Κορονοϊός: 21 κρούσματα από 9.349 επιβάτες πτήσεων – Συναγερμός σε Θεσπρωτία και Ξάνθη

Είκοσι ένα κρούσματα Covid-19 εντοπίστηκαν ανάμεσα σε 9.349 επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μοριακά τεστ.

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ημέρα μερικής απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό, έως και 21/6, σε χρονικό διάστημα 7 ημερών δηλαδή, αναδείχθηκαν κάποια αριθμητικά δεδομένα, όχι ανησυχητικά προς το παρόν, όμως όλα θα κριθούν την 1η Ιουλίου, οπότε και θα υπάρξει η ολοκληρωτική απελευθέρωση και μεγαλύτερος όγκος αφίξεων απευθείας σε τουριστικούς προορισμούς. Τα πρώτα στοιχεία ανέδειξαν σε ένα βαθμό την «ταυτότητα» των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Το προηγούμενο επταήμερο έφθασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο «Μακεδονία» περισσότερες από 120 πτήσεις, με περίπου 14.000 επιβάτες. Οι 93 από αυτές κρίθηκαν «κόκκινες», και οι 9.349 επιβάτες τους υπεβλήθησαν σε μοριακά τεστ. Από αυτά τα τεστ, αναδείχθηκαν 21 κρούσματα κορονοϊού, σε πτήσεις προερχόμενες από Παρίσι, Αμστερνταμ, Ντόχα Κατάρ, Ρώμη, Βρυξέλλες, Γενεύη, Βελιγράδι, Σόφια, Μιλάνο και Τίρανα.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ελέχθηκαν 67 πτήσεις, με 5.621 επιβάτες να υποβάλλονται σε μοριακά τεστ, τα οποία ανέδειξαν 20 κρούσματα. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφθασαν 26 πτήσεις, έγιναν μοριακά τεστ σε 3.768 επιβάτες, με μόλις ένα θετικό κρούσμα. Πέντε ακόμη κρούσματα εντοπίστηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στο πλαίσιο οδικών μετακινήσεων στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Σε ταξιδιώτες που έρχονται από αεροδρόμια εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας EASA, γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σε περίπτωση που βγει θετικό, μένει 14 μέρες σε δωμάτιο καραντίνας του ξενοδοχείου όπου διαμένει, αν δεν υπάρχει μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για τα αεροδρόμια από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA γίνεται τεστ σε όλους τους επιβάτες, μία ημέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ και 14 μέρες καραντίνα σε ξενοδοχείο καραντίνας σε περίπτωση θετικού τεστ.

Συναγερμός μετά τα κρούσματα σε Θεσπρωτία και Ξάνθη

Στη νέα «εστία» της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας στρέφουν την προσοχή τους οι ειδικοί, προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού.

Συναγερμός έχει σημάνεις τις αρχές, καθώς εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Παραμυθιά Θεσπρωτίας από τη δειγματοληψία που έκανε ο ΕΟΔΥ, μετά από τα επτά κρούσματα που βρέθηκαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο νέα αυτό κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 36 δειγμάτων και πρόκειται για τον σύζυγο και τον γιο διαγνωσμένου κρούσματος.

Αναμένονται επίσης τρία ακόμα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες από το Νοσοκομείο Φιλιατών.

Η δειγματοληψία θα συνεχίσει και σήμερα στην Παραμυθιά, αλλά και σε διαμερίσματα του δήμου Σουλίου, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ικανός ώστε να ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα -μετά από απόφαση της Τοπικής αυτοδιοίκησης βέβαια έκλεισαν προληπτικά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης-, ωστόσο επικρατεί αυξημένη επαγρύπνηση.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή της Θεσπρωτίας όπου εντοπίστηκαν τα θετικά στον Sars-CoV-2, την ώρα που σε εγρήγορση είναι οι υγειονομικές αρχές και στην Ξάνθη, που εξακολουθεί να «δίνει» κρούσματα. Από το σύνολο των χθεσινών 21 περιστατικών, τα εννέα προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα επισκεφτεί τόσο την Ξάνθη όσο και την Κομοτηνή και θα βρεθεί μεταξύ άλλων στο Νοσοκομείο Ξάνθης, στο ΚΑΠΗ όπου διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, αλλά και στο χώρο όπου υπάρχει πρόθεση να διαμορφωθεί «drive through testing». Πρόκειται για δειγματοληψίες, ενώ τα άτομα από τα οποία λαμβάνονται τα δείγματα βρίσκονται στο αυτοκίνητό τους (παρόμοια διαδικασία με την παραλαβή φαγητού από ταχυφαγεία). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού.

Και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο στην Ξάνθη είναι βαρύ, οι πωλητές λαϊκών αγορών καλούν σε «ανταρσία» καθώς αποφάσισαν να παρακούσουν τις εντολές του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και να στήσουν κανονικά το Σάββατο τους πάγκους τους! Με μία ανακοίνωση 222 λέξεων, υποστηρίζουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους και δεσμεύονται ότι το Σάββατο θα τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα επικαλούμενοι τον… ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Βέβαια, με την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης, τέτοιου είδους κινήσεις μπορούν να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.

Τα υπόλοιπα από τα 21 χθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν επίσημα, τα πέντε προέρχονται από τη Θεσπρωτία. Επίσης, πέντε είναι εισαγόμενα από πτήσεις, ένα από την Αθήνα και ένα από την Εδεσσα. Πρόκειται για μία μαία από το νοσοκομείο της περιοχής. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο είχε προηγηθεί η διάγνωση κορονοϊού και σε μια νοσηλεύτρια.

Τις 41.785 έχουν φτάσει συνολικά τα δείγματα που έχουν λάβει οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ τις 50 ημέρες που είναι στο δρόμο. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, οι ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές.

«Συνεχίζουμε εντατικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό και με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας της υγείας όλων μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη COVID-19 το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε, καθιστά σαφές ότι κατόπιν ανασκόπησης της βιβλιογραφίας και εκτενή συζήτηση, κατέληξε ότι «δεν υπάρχει έως σήμερα επιστημονική τεκμηρίωση ότι το εμβόλιο BCG προστατεύει από τη λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Οπως εξηγεί η Επιτροπή Εμβολιασμών, «σχετική μελέτη που διενεργείται στη χώρα μας αποτελεί ερευνητικό πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε ηλικιωμένους που αποτελούν ευάλωτη ομάδα για σοβαρή λοίμωξη με τον ιό Sars-CoV-2». Τα μέλη της Επιτροπής υπενθυμίζουν ακόμη ότι οι ενδείξεις διενέργειας εμβολιασμού με BCG, καθώς και της φυματινοαντίδρασης Mantoux, παραμένουν όπως αυτές συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σύμφωνα με το οποίο ο αντιφυματικός εμβολιασμός (BCG) δεν συστήνεται για πρόληψη της νόσου CΟVID-19 σε παιδιά και ενήλικες.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια