Subscribe Us


Μητσοτάκης στη Βουλή: «Θα έχουμε σημαντική ύφεση» – Πως δικαιολόγησε τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν στα ΜΜΕ .....

Οι μεγάλες διαφωνίες στα ζητήματα της οικονομίας βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της σημερινής «μονομαχίας» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτησή του τονίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά και τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο ύφεσης. Υπογραμμίζει όμως ότι η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης αίρουν τις αβεβαιότητες για την δημιουργία ενός πιο γενναίου «εμπροσθοβαρούς» πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Μονομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

«Διέκρινα ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης την οποία επισκεφθήκατε δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχτηκαν μουσαμάδες αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο», τόνισε αρχικά στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθείτε σε κάθε εμφάνιση σας στη Βουλή όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία, να παρουσιάζετε μία κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως την παραδώσατε κατά την άποψή μας ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη. Όμως δεν έχετε καταφέρει να απαντήσετε σε ένα ουσιαστικό ερώτημα. Εάν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσα τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες;

Και αν τα πράγματα σήμερα πηγαίνουν τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσετε σήμερα γιατί η εικόνα της κοινωνίας με βάση τον δείκτη αισιοδοξίας των δημοσκοπήσεων είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που εσείς παρουσιάζετε σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Δεν έχετε λάβει τα μαθήματά σας»

«Απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος αυτών που διαλύσατε με τις δικές σας πολιτικές. Ανακαλύψατε την μεσαία τάξη εσείς που την υπερφορολόγησατε βάναυσα και την οδηγήσατέ σε ακραία απελπισία. Οταν συναντάται τους επιχειρηματίες και είστε μόνο σας τους τα λέτε αυτά στη Βουλή όμως δεν μπορείτε να πείτε ότι εσείς πήγατε το ΦΠΑ από 13 σε 24% και τώρα πλειοδοτείτε και λέτε να κατέβει στο 6%».

«Τα μαθήματα από την περίοδο της κυβέρνησής σας, αλλά και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε λάβει ακόμα. Ανακαλύψατε σήμερα του μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη που διαλύσατε την περίοδο της διακυβέρνησής σας».

«Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Υπογράμμισε, ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.

Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους

«Η στήριξη της επιχείρησης δεν έρχεται χωρίς ελέγχους και την συμμόρφωση στους νέους κανόνες. Το τελευταίο τρίμηνο έγιναν περισσότεροι από 88.000 έλεγχοι. Η εφαρμογή των μέτρων ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης πρέπει να γίνεται με απόλυτη συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών. Η πολιτεία θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους που θα κάνει στις επιχειρήσεις και θα επιβάλει όπου απαιτείται τα ανάλογα πρόστιμα», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.

«Από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προτείνει την επιδότηση εργασίας αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά και αντί για τα λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση και προκειμένου να σώσουμε θέσεις εργασίας δημιουργούμε και αξιοποιούμε αυτό το πρόγραμμα που ονομάσαμε συνεργασία. Αυτό το πρόγραμμα το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη Γερμανία από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με πολύ μεγάλη επιτυχία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή η κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να στηρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και πότε να επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά. Αντιπολιτεύστε μια κυβέρνηση η οποία υπάρχει μόνο στο φαντασιακό σας κόσμο, αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δήθεν παρουσιάζετε στις ομιλίες σας πολύ απλά δεν υπάρχει γιατί αυτή η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έριξε χρήματα και απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι παρών και να αξιοποιεί όλα τα πυρομαχικά που έχει στην διάθεση του».

Μητσοτάκης: «Θα έχουμε σημαντική ύφεση»

Θα έχουμε μια σημαντική ύφεση ναι, ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό και θα απαιτήσει όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας έτσι ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας να γίνει τίτλος κάτω από τον οποίο θα γράψουμε το κεφάλαιο αναγέννησης της οικονομίας.

«Λέτε ότι μπουκώσαμε τα μέσα ενημέρωσης με πεταμένα λεφτά. Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που βάζετε εσείς για να στηρίζετε μόνο εφημερίδες που στήριζαν εσάς. Δεν ήταν πεταμένα λεφτά αυτά που δώσαμε εμείς για την καμπάνια κατά του κορωνοϊού. Μπουκώσαμε με χρήματα και τις ξένες εφημερίδες οι οποίες μιλούν με καλά λόγια και κάνουν την σύγκριση της υγειονομικής αντιμετώπισης με την δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας.
Όχι, βλέπουν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κάνεις την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας και τόσο θα είναι πιο εύκολη η επάνοδος σε μια ταχύτερη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα φορολογικά

  • Τέσσερις ακόμα νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.
  • Πρώτον, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμη 190 εκατομμύρια. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος. Και, αν χρειαστεί, το μέτρο θα επεκταθεί. Στόχος, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης με τους εργοδότες να τις κρατούν οπωσδήποτε ενεργές.
  • Δεύτερον, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου. Και, μάλιστα, από το 2021. Στόχος, να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Τρίτον, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων. Και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5. Στόχος και πάλι, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.
  • Και, τέταρτον, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι: Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%. Στόχος, προφανώς να πληρώσουν λιγότερο φόρο όλοι οι υπόχρεοι. Αλλά και να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Τσίπρας για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αντέδρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας θετικό μόνο το μετρό για την αναστολή πληρωμών φόρου.

«Ανακοινώσατε κάποια μέτρα εδώ. Το ένα είναι περιορισμένο μετρό για την στήριξη του ασφαλιστικού κόστους. Εμείς προτείναμε 100% Θεωρώ ότι είναι θετικό να υπάρξουν αναστολές πληρωμών φόρου το 2020 και να πάνε σε στο 2021 σε δόσεις. Θεωρώ ότι είναι θετικό αυτό πράγματι γιατί οι επιχειρήσεις δεν έχουν λεφτόδέντρα και δεν μπορούν να δώσουν χρήματα όταν δεν έχουν τζίρο.

Όμως τι θα γίνει με τις επιταγές που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ανακοινώσατε και έκπτωση φόρου 2% σε όποιον πληρώσει εφάπαξ το φόρο καλή είναι η μείωση αλλά ποιος το θέλει αυτό; Βοήθα αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ. Ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, αυτός που έχει τις καταθέσεις και στα μπαούλα του λεφτά όχι αυτός που αγωνία σήμερα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Άρα πάλι αυτό ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια