Subscribe Us


Τσίπρας: Να ενημερώσει τη Βουλή ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά και να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μένουν για δεύτερη ημέρα χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο»

Με ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη με τοποθέτησή του όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει επειγόντως τη βουλή για τις ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη».

Και συνέχισε: «Έχει βγει ολόκληρος ο Τουρκικός Στόλος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πάνω από 40 πλοία βρίσκονται νοτίως της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά στις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα. Και εσείς τις κυβερνητικής πλειοψηφίας, είσαστε από το πρωί και συνεχίζετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας, να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και να διχάσετε τον ελληνικό λαό. Ακόμη και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στη συνέχεια: «Χθες όλη την ημέρα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέπεμπε σήματα επιφυλακής. Διαρροές έδιναν και έπαιρναν για ανάκληση αδειών στο στράτευμα, για επιστράτευση της Εθνοφυλακής, ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους. Όλα αυτά τα διέρρεαν επιχειρησιακοί παράγοντες του υπουργείου. Και την ίδια στιγμή βουλευτές της ΝΔ το έπαιζαν κομάντο στο Twitter. Όμως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μένουν για δεύτερη ημέρα χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός Στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο Ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ' όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις».

«Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών».

«Αλήθεια, ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;», ήταν το ερώτημά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό, «έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα: Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια